Home » De molen

De molen

Artikel uit de wijkkrant van november 2013

Een stukje geschiedenis

Toen in 1976 begonnen werd met het ontginnen van de grond gelegen tussen "De Bijenkorf", "De Horizon" en het rioolgemaal, werd ook weer de windmolen die naast "De Horizon:' staat, in gebruik genomen.

Dit was nodig om het waterniveau onder dat van de tuintjes te houden.

Als ik mij goed herinner behoefden er toen alleen maar enkele nieuwe vetpotjes ingeschroefd te wor­den. Die werden van het zo broodnodige vet voorzien.

De molen deed uitste­kend wat van hem (of haar) verwacht mocht worden; de sloten leeg pompen.

Tot op een gegeven moment een stuk hout tussen de waaier kwam en de molen vastliep en de breekpen in de kop van/de de molen het begaf (naar later bleek) Voor de eerste keer werd de molen toen drooggelegd'. Na verwijderen van het hout draaide de molen weer rustig door. Tot een paar weken later er weer een vastloper was. Ondanks een, zaterdag proberen kon de borgpen in de kop van de molen niet vervangen worden. Al was de pen niet te vervangen, toch kwam het tandwiel (waar de borgpen van was) weer vast te zitten en toen het hout weer verwijderd was, kon er weer gedraaid worden. Dit draaien van de molen ging goed najaar 1977. Toen er waarschijnlijk weer een stuk hout in de waaier was gekomen.

Nu waren de bladen van de waaier verbogen en los gebroken van de as. Dit is toen vakkundig hersteld en op een paar snipperuren weer geplaatst aan de molen. Helaas na een paar dagen gaf de molen definitief de geest. Een lager in de kop was kapot gegaan en daardoor waren de tandwielen helemaal versleten.

Toen zaten we er toch wel even mee. De gemeente gaf geen sjoegen en zouden we dan verplicht zijn zelf een molen te kopen? Gelukkig kwam Ton Smit er achter dat een boer aan de dorpsstraat een molen over had. Deze man was zo vriendelijk hem voor niets aan ons te geven en hem ook nog eventjes te brengen.

In de oude Bijenkorfschool is de molen gesloopt en verder opgeknapt met onderdelen van de oude molen.

Op zaterdag 21 januari 1978 werd de molen in onderdelen naar de sloot ge­bracht. Daar werd met vereende krachten ( Piet Landsman, Wil Dhondt, Theo Dekker, Kees de Jonge) in aanwezigheid van wat kinderen de molen weer op zijn fundament gezet, werden de wieken er op getild en de staart er weer aan vast gemaakt. Hoewel alles niet zo vlot ging als hier verteld 's avonds om 10 voor vijf waren Piet,Ton en Kees er getuige van dat de nieuwe molen zijn eerst water eruit gooide (onder gejuich)

De volgende dag kon de molen al op halve wind gezet worden, omdat het peil in de sloten al zo een 40 cm gezakt was.

Bron; Kees de Jonge (tuinblad van de vereniging dd 1996)